Okolju prijazna očala


Naše roke neprestano nosijo ali se dotikajo najrazličnejše materiale, najsi bodo les, bombaž, plastika, papir, keramika, poliester in še mnogi drugi. Večina nam jih je na svoj način neopaznih ali samoumevnih.  V mislih imam npr. obleko, kuhinjske aparate ali posodo, zobno ščetko, torbico, kozarec, telefon… Znajo nam predvsem služiti kot sredstvo za dosego namena ali cilja: priprava hrane, obleči in obuti se modno in udobno, opraviti higieno in druge obveznosti. Vsakodnevni in obvezni pripomočki, a izbira njihovih materialov so za nas pogosto drugotnega pomena.

Iz okoljskega vidika so prijaznejši naravni materiali. To zna povedati že prav vsak od nas . Kljub temu pri nakupih zaobidemo to preprosto dejstvo in pozabimo poiskati materiale izdelkov, ki so razgradljivi in za okolje čim manj obremenjujoči. Pred svojimi nakupi se še vedno učim, da se bolj zavestno odločam o materialih. Za nova korekcijska očala sem poiskala recikliran material. Sprva sem kolebala med lesenimi okvirji ali okvirji iz recikliranih materialov. Slednja so se izkazala za odlično izbiro. To je Neubau.

Neubau je mlado dunajsko podjetje, ki je trajnostno naravnano. Njihov okvir razmišljanja in delovanja je skrb za okolje. Zato izdelujejo okvirje očal, ki so narejeni iz okolju prijaznih polimerov iz naravnih in obnovljivih virov. 65% materiala okvirjev predstavlja olje, iztisnjen iz semen ricinusa. Zaradi uporabljenih materialov so očala izredno lahka in nudijo udobje. Ko jih nosim, jih praktično ne čutim. Pri nakupu očal ponavadi dobimo še etui in krpico za čiščenje očal. Neubau ima etui, ki je narejen iz celuloze brez uporabe lepila, krpica je izdelana iz recikliranih plastenk. Poskrbeli so za celosten vidik trajnostnih materialov očal.

Kaj naredi korekcijska ali sončna očala okolju bolj prijazna? Naj jih naštejem le nekaj. Prav gotovo zaveza okolju in družbeni odgovornosti. Nizko energetski proizvodni stroji in ostali poslovni prostori. Uporaba recikliranih materialov. Ne raba nevarnih kemikalij ali drugih toksičnih materialov. Proizvodnja z nizkim ogljičnim odtisom. Krajši proizvodni čas za izdelavo enega okvira. Podjetje Neubau se trudi v tej smeri in deluje lokalno odgovorno in podporno. Zato je smelo takšna podjetja podpirati.

Pravijo, da se je povečalo število ljudi, ki potrebujejo očala. V razvitih deželah je več kot 50% ljudi, ki zaradi slabšega vida nosijo očala ali kontaktne leče. Na tisoče okvirjev očal je v ta namen dnevno proizvedenih. Za zmanjšanje negativnih vplivov na okolje so vse pogostejše proizvodnje “zelenih” produktov, med njimi so tudi očala. S povečanim povpraševanjem po takšnih očalih, ki so okolju prijaznejša, so začeli razvijati takšna, ki zadovoljijo ekološke zahteve trga in njegovih ozaveščenih kupcev. Naša odgovornost pa je, da zahtevamo čim več “zelenih” produktov, da bodo proizvajalci motivirani za njihov razvoj.

 

 

 

Deli:

  1. Pingback: | Amm d.o.o.

Komentiranje ni mogoče.